Pacienti v Trebišove už nemusia čakať na vyvolávanie RTG snímok

14.03.2013 Trebišov

Trebišov (TASR) - Nový skiagrafický prístroj získalo rádiodiagnostické (RDG) oddelenie trebišovskej nemocnice, vďaka čomu pacienti nebudú musieť čakať na vyvolávanie röntgenových snímok.
Prístroj, ktorého hodnota je okolo 38.000 eur, prenáša zosnímané dáta priamo do počítačového programu nepriamou digitalizáciou. Informácie sa nahrajú buď online priamo do programu lekára, alebo na CD nosič.
"Digitalizácia skracuje čas potrebný na vyšetrenie jedného pacienta a zvyšuje tak rentabilitu prístroja. Najväčšou výhodou je však vyššia kvalita obrazu a možnosť následného počítačového spracovania - úprava jasu, kontrastu či rôznych filtrov," konštatovala primárka RDG oddelenia Eva Jakubčáková.
Skiagrafický prístroj slúži na röntgenové vyšetrenie pacienta, RTG žiarením dokáže snímať orgány a kosti brušnej a hrudnej dutiny, ale aj horných a dolných končatín či lebky. Využíva sa pri preventívnych prehliadkach – snímok pľúc aj na priame odporúčanie obvodných alebo špecializovaných lekárov. 
Výmena prístrojovej techniky na RDG oddelení sa uskutočnila po 23 rokoch, uviedla pre TASR Zuzana Gajdošíková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu v Trebišove prevádzkuje.
 

Vyberte región